Vi verkar för att informera och utbilda inom området dialys
Medicinsk Teknik Förening Dialys, logo
den 3 juni 2005

Rapport ifrån SNSF:s Vårmöte i Linköping

SNSF firade 20 årigt jubileum på vårmötet i Linköping 29-31/5. ny medlem och stipendiat ifrån Mtf/d Claes Gjertz, MT, Ängelholms sjukhus har sammanfattet mötet:

 

SNSF:s vårmöte i Linköping 29-31/5 2005.

 

Som ny ingenjör inom dialysverksamheten var det en imponerande tillställning som bjöds på det 20:e vårmötet för SNSF:s och MTF-D:s medlemmar. Det skulle bli spännande att få träffa så många nya kolleger på en och samma gång. För de som kom tidigare till den soliga staden än jag gjorde fick tillfälle att träffa kolleger, diskutera eller bara mingla tillsammans på det närliggande Cloetta-center, som för mig som utomstående betraktare verkar ha varit ett bra tillfälle att återknyta gamla och nya kontakter. Hela 450 personer besökte utställarnas montrar som var fyllda med kreativa lösningar för att sprida sin information och sina varumärken, vilket var många till glädje. Vilken tur att man vid registreringen fick en praktisk väska att bära all nyvunnen "information" i!

 

För oss tekniker var dagarna uppdelade i två halvor, varav ena delen hade program tillsammans med sjuksköterskorna, och den andra renodlad för teknik. Ett uppskattat upplägg som ger en ökad förståelse för dialysverksamheten som helhet, något som var till stort värde för mig som ny. Även flera andra yrkeskategorier inom området var samlade dessa dagar vilket var positivt av samma skäl.

 

Efter ett välkomnande från SNSF på den något kyligare måndagsmorgonen, och en invigning i form av en historisk vandring i Linköping berättad av stadens borgmästare Eva Joelsson, vävdes Tage Danielssons liv in tillsammans med första föreläsningen av Stefan Melander, som handlade om säkerhet ur ett vårdperspektiv. Därefter följde en annan infallsvinkel i samma ämne; säkerhet ur handhavandesynpunkt av Lars Karlsson.

 

Då alla tekniker samlats tillsammans visade Therese Marves sina studier och testmetoder om mobiltelefoners påverkan på bl.a. dialysmaskiner på sjukhus. Niklas Lundström berättade om elinstallationer på dialysavdelningar och vikten av PUS-skenor och IT-nät.

 

Strax efter god mat och en snabb titt i Domkyrkan som låg alldeles intill var det dags för Lars Karlsson igen, den här gången fick vi en allmän inblick i elsäkerhetsproblem och skyddsåtgärder för MTP, med dialysmaskiner i synnerhet. I samband med ovanstående föreläsningar fick svenska marknadens tre största aktörer Gambro, Fresenius och Baxter tillfälle att förklara hur de hanterar elsäkerheten vid dialys med CDK. Runt detta och IT-nät diskuterades en del, särskilt om IT-nätets frånvaro på i princip alla svenska sjukhus. T ex fick vi veta att skälet till att en dialysmaskin klassas som B istället för CF (som den borde för att kunna hantera CDK på bästa sätt) är just den permanenta jordningen via vattenkopplingen.

 

På eftermiddagen fick vi vara med på ett besök på Garnisondialysens självdialysavdelning och dess vattenreningsanläggning. Sen vandrade vi även vidare till sjukhusets vattenreningsanläggning. Det var intressant att se flera olika slags lösningar både vad gällde dialys och vattenrening.

 

Av olika skäl deltog jag inte på den mycket uppskattade banketten på kvällen, som enligt hörsägen bestod av mycket god mat, bra underhållning och musik som spann över en stor tidsperiod. Detta var antagligen mer spännande än den halvsega och ganska smaklösa fiskgratäng jag själv kastade i mig i samma stund.

 

Tisdagen öppnades inte bara med regn, utan också med kvalitetsföreläsningar där Gert-Inge från Gambro beskrev vad SLS säger om kvalitetskraven för dialysvätskor, och vidare visade Gambros lösning för att säkra just dessa krav. Även Stefan från Fresenius och Kenth från Baxter visade upp sina respektive företags lösningar av detsamma. En intressant inblick för oss som normalt bara har en tillverkare att arbeta mot.

Efter en kopp kaffe och muffins gav Ulf Boström oss de viktigaste uppdateringarna från den nya utgåvan av IEC 60601-1 standarden och sedan hade MTF-D årsmöte där man berättade om året som gått och planerna för det kommande året. Bl.a.  avtackades Git Eliasson som kassör och Rakel Johansson Subiabre valdes som ersättare, dessutom blev Gunnar Malmström omvald som ordförande. Vi alla uppmuntrades att ordna lokala teknikermöten för att bredda vårt samarbete och utväxla kunskap.

 

Då vi alla, mätta av kyckling och haft näst sista chansen att förkovra oss bland utställarna, åter samlats i stora salen gav Jan-Olov Vesterlund en förevisning om fördelarna med att använda sig av blodvolymsmätning i dialysbehandling.

 

Innan dagen avslutades då arrangörer och sponsorer avtackades, gav Stefan Einhorn en mycket underhållande och jordnära föreläsning om goda relationer som riktades till oss som individer på alla plan. Stefan berättade öppet och glatt om personliga erfarenheter hur vi bör tackla livet på bästa sätt. Ett fantastiskt avslut på ett väldigt välorganiserat och trevligt jubileumsvårmöte! Stort tack!

 

Claes Gjertz,

 

MT, Ängelholms sjukhus