Vi verkar för att informera och utbilda inom området dialys
Medicinsk Teknik Förening Dialys, logo
den 18 mars 2005

Nordiatrans – Tønsberg, Norge

11-12 mars 2005 Årets kongressen höll till på Tønsberg Quality Hotell i Norge.

Efter att ha klivit upp strax efter 4 på morgonen för att komma med "Fakiren" (första planet från Ö-vik brukar kallas så) lämnade jag ett kallt och vintrig landskap (ca -20°). Vid 10-tiden landade jag på Sandefjords flygplats i snöslask. Jag tog en taxi till Tønsberg för att deltaga i årets Nordiatranskongress.

Jag hann med en runda i utställningen innan teknikerprogrammet drog i gång.

Teknikerprogrammet
Teknikerprogrammet höll hög klass med många bra föreläsare. Jag kan bland annat nämna en representant från Vingmed som pratade om läckströmmar vid CDK, mer information om den föreläsningen kommer att läggas ut separat på hemsidan.

Mobiltelefoner
Jan-Olav Høgvendt från Rikshospitalet pratade om mobiltelefoni och trådlösa förbindelser på sjukhus. Många lättar idag på mobiltelefonförbudet med utgångspunkt från att moderna mobiltelefoner stör mindre och att dagens medicintekniska utrustning har ett bättre skydd mot störning. Det är dock inte alltid så enkelt, moderna mobiltelefoner ökar nämligen uteffekten då mottagningen är sämre och kan då störa mer än väntat. På rikshospitalet har man gjort tester på helt nya sprutpumpar och visat att de störs av mobiltelefoner, man bedömer dock att risken är relativt liten för att det ska innebära någon fara för patient. Det som händer är att den störda utrustningen larmar och stoppar innan något allvarligt händer. På Rikshospitalet har man ett liberalt förhållningssätt till användandet av mobiltelefoner, generellt har man satt ett säkerhetsavstånd på 1 m, vilket även gäller dialysavdelningen.

St.Petersburg
På huvudprogrammet berättade Gunnar Malmström om Dialys i St.Petersburg, samarbete över gränserna. En mycket intressant reseskildring från hans besök där. Innan de åkte var de lite konfunderade över varför dialysavdelningen i St.Petersburg inte var så intresserade av deras gamla dialysapparater som de ville skänka. Det visade sig att de hade väldigt moderna apparater på sjukhuset. I övrigt var uppfinningsrikedomen stor hur man kunde spara pengar på olika sätt.

Genève
Även på teknikerprogrammet hade Gunnar en reseskildring, den här gången från EDTNA / ERCA i Genève.

Sociala arrangemang
På fredagskvällen inbjöd staden till mottagning på Haugar konstmuseum. Vi bjöds först på en spektakulär underhållning på gården utanför, med karnevalsstämning trots snöblandat regn från ovan. Det var kinesiska drakar sång, musik, dans, akrobater, jonglörer eldsprutare, facklor etc. Innanför dörrarna fick vi lite mat och dryck medan en representant för staden höll ett välkomsttal, därefter kunde vi gå runt och beskåda mycket speciell konst på museet.

På lördagskvällen förvandlades föreläsningssalen till en stor bankettsal. Där bjöds vi på en superb tre rätters middag med musikalisk underhållning från scenen mellan varje rätt. Efter middagen bjöd en orkester upp till dans vid hotellbaren för den som så önskade. Personligen drog jag mig dock tillbaka relativt tidigt.

Som alltid är sådana här tillställningar ett ypperligt tillfälla att träffa kollegor, i detta fall från hela norden. Det blev många givande samtal i pauserna.

För MTF-D

Maria Ståhl
Medicinteknisk ingenjör, dialys
Landstinget Västernorrland
Gagna MTA, Örnsköldsviks sjukhus