EDTNA/ERCA – Genève
Reseskildring från 4-7 september 2004
Efter en inte alltför varm och solig sommar i Sverige packade jag väskan med höstkläder och åkte till Landvetter flygplats för avfärd till Genève och årets EDTNA-konferens. När kvällen närmade sig och vi äntligen kom fram (efter flera timmars försening i Frankfurt och missad invigningsceremoni) var det gott att gå ut och ta en bit mat vid Genèvesjöns strand. Luften var ljum och sensommaren påtaglig. Det blev italiensk cannelloni och den var underbart god!
Sensommarvärme
På söndag morgon tog jag bussen från mitt hotell i centrala Genève till mässområdet Palexpo där konferensen och utställningen hölls. Redan nu märkte jag att den sommar som inte varit i Sverige befann sig i Schweiz och jag hade för varma kläder med mig! Långärmad skjorta var inte att tänka på i den centraleuropeiska värmen.
Den stora mässanläggningen utnyttjades bara till en del, trots att det var flera tusen besökare och utställare. Flera företag hade bra med personal och fina montrar där man kunde tränga in i funktionen och nyttan med deras produkter. En stor utställning med Gambros alla dialysapparater genom tiderna fanns också på plats och den var mycket intressant att se, särskilt om man som jag jobbat med flera av produkterna genom åren.
Föreläsningarna pågick i flera sessioner samtidigt så det gällde att välja ut det man var mest intresserad av. Den första föreläsningen var för alla och ämnet var "Time's arrow in nephrology". Det vi fick höra var en mycket intressant tidsresa genom dialyshistorien av professor J. Stewart Cameron.
Technicians Interest Group
Ytterligare
några andra medicinska föreläsningar samt utställningsbesök han jag
med under dagen liksom den första workshopen för "Technicians
Interest Group". Den handlade om trådlös överföring av data och
hölls av Jan Olav Høgetveit från Norge, Oslo. På dialysavdelningen
samt övriga sjukhuset har man utnyttjat trådlösa nät för att
kommunicera med datainsamlingsprogrammet för
dialysmaskinerna.
Nästa ämne var en fortsättning på ämnet, fast i vidare perspektiv
"The wireless revolution" av Dr. James Tattersall. Mycket
intressant om vad som händer inom det trådlösa området och sjukvård
i hela världen.
Efter detta var det information om teknikgruppens arbete och framtid. Gruppens ordförande Borge Rolfsen avgår för att bli pensionär från 2005 och andra får ta över. Ett pågående projekt är det om Core Curriculum, som är ett arbete för att ta fram en specifikation av de kunskaper och färdigheter som en dialysingenjör ska inneha.
Dr. Polaschegg
På
måndagen var det flera intressanta föredrag och produktvisningar av
företag men höjdpunkten var nog föreläsningen "The future of
dialysis machines" av Dr. Hans-Dietrich Polaschegg. Han beskrev var
vi eventuellt är på väg och vad som kan tänkas komma på
dialysteknikområdet i framtiden.
Också ett föredrag om desinficering av
vattenreningsanläggningar är ett nödvändigt ont eller ett sätt att
öka kvaliteten på behandlingarna gav inblick i de olika
synsätt som finns inom branschen. Borge Rolfsenshistoriska
återblick på behandlingen av kroniskt njursjukapå Riks Hospitalet i
Oslo var väl värd att höra och framförallt att se (fantastiska
maskiner från förr).
Knyta nya kontakter
Sammanfattningsvis kan man säga att mycket intryck har gett avtryck, att det är roligt att möta nytt folk, särskilt de tekniker som jobbar i övriga Europa och knyta kontakt med dessa. Jag träffade folk från Ryssland, Belgien, Storbritannien, Norge, Tjeckien, Malaysia etc. som alla var mycket intresserade av att höra hur vi i Sverige har det och hur vi löser problem inom dialysområdet.
Att få se och höra hur man gör ute i övriga Europa och världen inspirerar och visade mig att vi ibland ligger långt framme här i Sverige, även om vi ser brister i vår egen verksamhet.
För MFT-Dialys styrelse
Matts Sjöberg
Dialysingenjör
Sahlgrenska Universitetssjukhuset